Edward - Arcadia Solum
1626
post-template-default,single,single-post,postid-1626,single-format-standard,bridge-core-2.3.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-27.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Edward

 

Andi Stefănescu, (alias Horia Costescu în perioada 1980-1995, când a fost redactor și crainic la postul de radio Europa Liberă), s-a născut la 5 octombrie 1949, în București. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în 1971, fiind actor al Teatrului de Stat Constanța, al Teatrului de Stat Sibiu și al Teatrului Mic din București.

După desființarea Europei Libere a revenit la teatru și film, a scris și a tradus cărți.

Primul său roman, Dincolo de farmecul nopții, a apărut în 2017 (am scris despre el aici), iar acum i s-a publicat cel de-al doilea, Edward, la Editura Vremea.

Știți cărțile acelea gălăgioase, care promit mult, cărora li se face o promovare agresivă, de care te împiedici în cele mai neașteptate locuri, care te seduc și te abandonează dezamăgit? Ei bine, la polul opus se află cartea lui Andi Ștefănescu. Ea nu atrage atenția făcând gălăgie, râzând zgomotos, nu dă din coate să-și facă loc, să se așeze pe primul rând. Cartea lui mustește de erudiție, de subtilități, de umor, cartea sa este o ”doamnă”. Cum un adevărat gentleman a devenit și Edward, personajul cărții, pe care cititorul îl cunoaște de mic și asistă la evoluția sa până când ajunge să-și țină propria Copilă de mână.

Cartea alternează două planuri narative, Edward și Jurnalul de grădiniță, ”dedicat lighioanelor din ogradă. Păcat doar că nu-s mai multe, ca în gospodăria sfintelor de prin povești. Spun lighioană pentru că-i o vorbă tare mângâietoare, sau cel puțin așa mi se pare, și-i un cuvânt care sugerează felurite animale și mie asta mi-ar fi plăcut să am; pe lângă cei trei pisici, să mai fi fost și-un măgăruș, doi-trei căței,  o capră și câteva rațe… […] Mă gândesc ca el (jurnalul) să cuprindă, pe cât posibil, doar cum își petrec vremea Itzuki, Tiger și Otzi. […] Acuma, dacă e s-o luăm pe à dreaptă, a te apuca să scrii și să publici un  Jurnal e unul din cele mai arogante moduri de a face literatură. Și unul din cele mai elaborate creativ. Arogant pentru că autorul pleacă de la premisa că micile evenimente din imediata sa apropiere și viața lui lăuntrică ar putea interesa o lume întreagă.”

O carte pentru oricine, absolut pentru oricine. Cei care vor doar să râdă pe plajă, vara asta, vor găsi exact ceea ce caută, umor savuros. Cei mai pretențioși, care vor să și afle ceva nou, să rămână și cu ceva informații în urma lecturii, nu doar cu bronzul, vor putea citi despre teatru, despre filme și despre actori (nostalgicii se vor întâlni cu Claudia Cardinale în ipostaze fierbinți), vor descoperi personaje interesante, caractezizate gata, cum e, de pildă, bravul ofițer communist din Armata Română, obișnuit să exploateze poziția în care se află în scopuri mai curând personale decât patriotice. (Capitolul al XI-lea, Bravul soldat Edward.)

Cei interesați să afle cum arăta imigrantul român în anii de dinainte de ’89 pot afla asta din capitolul (autobiografic) al XIII-lea, Povestea lui Nimeny și al preafrumosului fir de lână albastră:

A fost odată ca niciodată, pe când făcea plopul mere și răchita avea mare căutare din lipsă de orice altceva, un tânăr pe care-l cunoaștem bine acuma, Edward, și care a rămas într-o bună zi în Germania Occidentală cu gândul de a pleca mai departe și de a trece Oceanul. Povestea noastră s-ar putea dovedi poate mai ușor de înțeles dacă am spune două-trei cuvinte despre cum judeca un exilat în acele timpuri, pe când românul în străinătate mai era încă o pasăre exotică. Vorbim de Edward, dar suntem convinși că, până și se stingeau vechile reflexe, cei care au avut șansa să se risipeacă pe-atunci prin lume gândeau în mod asemănător. […] Edward nu simțise încă pe pielea lui că noțiunea de alienare – căreia dacă-ți poftește inima îi poți spune și înstrăinare sau însingurare – fusese inventată în Occident.”

Iubitorii de pisici au cumpărat deja cartea, sunt convinsă, jurnalul lui Itzuki, Otzi și Tiger fiind irezistibil pentru fanii acestor ființe capabile să zdruncine din temelii viața unui neavizat, cum am fost eu.

Nostalgicii comuniști, pionierii de ieri, se vor emoționa (și eventual vor trage și niște învățăminte) citind versurile tulburătoare compuse de micul Edward și citite cu mândrie patriotică mamei sale:

”Trec rânduri, rânduri muncitorii
în ziua veselă de mai
În urma lor se-adună pionierii
și defilează pe al nostru plai…

Mama a scăpat bluza din mână. Amuțită, se uita la el cu o căutătură lungă și neagră; pe cât de lungă, pe tot atât de neagră! Ideea era cât se poate de limpede: încălzise la sân un șarpe. La rândul lui, Edward a înțeles că șarpele nu putea fi decât el și era, la rândul lui, să scape hârtia din mână.”

Gastronomii, gurmazii și bucătăresele împătimite aflate în criză de idei au acum o ofertă imbatabilă: o carte-carte și-o carte de bucate, 2 in 1 cum ar veni, pentru că la pagina 259 vor găsi o rețetă inegalabilă de Chifteluțe mici, de casă, din carne de vacă, cu care vor rupe gura târgului.

În fine, cititorii cei mai cei, din categoria celor care nu pierd vremea bronzându-se sau mâncând chiftele, cei care știu toate cele, vor fi fermecați de subtilitățile cărții, de seva revigorantă care curge în spatele paginilor. Acești pretențioși vor afla că aceste texte sunt doar niște pretexte pentru dedesubturi și trimiteri ale autorului către teme mult mai profunde, pe care ei, citiori experimentați și culți, le vor descoperi cu încântare: filosofie, artă, sociologie, morală, critică socială, literatură.

”Apucând un ceas la nimereală s-a procopsit cu un deșteptător dintre cele mai ieftine și care ar fi putut, desigur, să aprecieze orientativ ora Europei Centrale, dar… să-l scoale pe el! Cu noaptea’n cap, la trei dimineața?… Niciodată! Zise corbul.(A.E. Poe. Pour les connaisseurs, oui!)

O carte care va plăcea oricui, care vorbește fiecăruia pe limba lui.

 

 

 

 

Nu sunt comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.