Sol lucet omnibus - Arcadia Solum
557
post-template-default,single,single-post,postid-557,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Sol lucet omnibus

Vremurile în care femeile stăteau galeşe în pridvor şi aşteptau să vină vreun fecior să le peţească au trecut, slavă Domnului! Era noastră a deschis drumeagul egalităţii şi al libertăţii, femeia poate ajunge pe Lună, poate vorbi de la tribună, poate pilota un MIG, la fel cum poate bate la uşa alesului, cu verigheta în traistă, să-l ceară de bărbat.
Cu egală dreptate, bărbatul poate schimba fierăria cu bucătăria, poate să-şi ia concediu postnatal sau poate deveni un gigolo fatal. (Egalitatea s-a înfăptuit în ambele sensuri, iacătă, bărbatul are acum acces la meserii la fel de străvechi ca ale femeii).

Ce facem însă cu inegalităţile care stau încolăcite ca smârdarul pe ADN-ul nostru , cu diferenţele de bagaj din valiza cu care ne plimbăm pe planetă în căutarea jumătăţii care să ne întregească?
‘Geaba hălăduim de-a lungul şi de-a latul lumii cu traista burduşită de calităţi, se prea poate să nu ne întâlnim alesul în primul ocol al Pământului. E nedrept, dar unii, cu traista fluturând în vânt, de-ndată ce-au coborât în prima haltă terestră i-a şi întâmpinat norocul şi i-a poftit la masă, casă şi aleasă. Aşa s-au născut ei, sub o stea norocoasă, în vreme ce alţii s-au născut pe sub câte-un nor, vai de steaua lor!

Te uiţi la câte un dandi care de îndată ce-a deschis uşa vagonului de dormit şi-a slobozit un gângurit e mintenaş încercuit de-o hoardă de femei care-i fac ochi şi supe dulci la minut.

La clasa a doua, un licenţiat premiat e la al patrulea ocol al Pământului, la a opta invenţie şi nici o duduie nu i-a dat vreodată atenţie.

Unuia i se ofileşte păpădia-ntre deşte şi nu-ndrăzneşte să-i spună fetei c-o iubeşte de când a zărit-o prima dată-n curtea şcolii în clasa a şaptea, în vreme ce altul cade-n genunchi în faţa primei jumătăţi blonde menită altcui şi din două vorbe o face a lui: divino, sunt ciobit, făptura ta m-a întregit!

Timidul a citit toată biblioteca din Alexandria ca să ticluiască cea mai tare cerere de măritare şi vine Gigi Duru şi-i umflă şunca din fasole, pentru că deşi el n-a citit decât Ursul păcălit de vulpe şi Albă ca Zăpada, a sortat şi memorat verbele după scop şi adjectivele după efect.

Nici femeile nu-s la fel înzestrate. Unele-s mai talentate, altele mai împiedicate iar altele-s de-a dreptul disperate.

Femeie fiind, ghinionul te poate lovi în moalele balului taman când prinţul te priveşte. De emoţie elasticul plesneşte. Prinţul se uită la tine, te vede cu chiloţii-n vine şi nu mai intervine în soarta-ţi neomenoasă, luându-te acasă. O ia pe nasoală, că e mai morală.

Alta, ca să-şi găsească jumătatea, face vocalize jumătate de viaţă şi repetă, allegro ma non troppo, Habanera, deşi nu crede că “L’amour est un oiseau rebelle.” Nu crede până n-o vede pe surata ei afonă care n-a priceput indicaţia de pe partitură şi năvăleşte troppo, atacă o acută cu care-l dă gata pe meloman şi până termină solista aria ea e deja forte măritată.

Aşa se nasc unele, norocoase şi sănătoase ca Ileana Cosânzeana. Nu le doare nici inima nici coloana, alesul apare la momentul potrivit, ele nu s-au spetit . Altele, bietele, se nasc cu părul şi norocul turtit, trăiesc o viaţă cu palpitații și năduşeli la fiecare nuntă din cartier.

Ne naştem şi hălăduim prin lume cu traista-n spinare, aşteptând mila Celui de Sus.
Sol lucet omnibus.

Nu sunt comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.